Magyarország egyetlen őrülten intelligens zenei blogja

Music Over My Head

Music Over My Head

Új rendszer!

2014. december 14. - herma

Köszöntelek Kedves Olvasó!

rendszer.jpg

 

Ez nem a bemutatkozó oldal, úgyhogy ha alaposabban kíváncsi vagy, hogy hova is csöppentél, akkor vissza kell menned a legelső bejegyzésekig. Hanem most egy elég átfogó, és terveim szerint huzamosabb ideig tartó reformról írok a kritikák/lemezismertetők terén. Az a tapasztalatom ugyanis, hogy ha egy bejegyzésemnek azt a címet adom, hogy 'xy kritika', akkor sokkal többen (legalább néhányan) nézik meg, mint különben (szinte senki). Én meg ugyan még érzem a fejlődés szükségességét az írásaimban, de úgy találom, hogy talán már nem lenne tragédia, ha több vadidegen érdeklődő is megtalálna. De ott azért még nem tartok, hogy más oldalakon reklámozzam magam, ahhoz még kicsit kevés az önbizalmam, főleg az (igazán alapos) írások rendszeressége tekintetében.

Na, az idevágó lényeg a terv: hogy ugyan különböző mélységgel írok egyes lemezekről, mikor mit sikerül, de mindegyiket kritika címmel látom el, bármilyen gusztustalannak tűnjék is ez valaki számára. Hiszen ha idetalál, és esetleg az érdeklődésére tarthatok számot később is visszatér. Szóval senkit nem akarok (nagyon) átverni, legfeljebb egyszer az elején csalódhat, a későbbiekben - olvasva ezt - tudja helyén kezelni a dolgokat. Tehát:

Alapvetően 3 szintjét tervezem megkülönböztetni a "kritikáknak".

1. A legterjedelmesebb (és számomra legszimpatikusabb) az általam megfelelő számúnak ítélt meghallgatás (zenéje válogatja) után/alatt íródik, és nagyjából tartalmaz mindent, amit lényegesnek gondolnék elmondani a lemezről. Ez megfelel (meg kéne, hogy feleljen) más oldalakon is található alaposabb kritikáknak. Ennek megfelelően adott esetben lehetek a lemezt az egekig méltató, máskor lehetek élesen bíráló (asszem nem vagyok túl gonosz) is, meg ami a kettő között van. Jó volna mindenről ilyet írni, de lehetetlenség, ez gondolom belátható. Ennél a típusnál a lemezcím után a kritika (elemzés) lesz látható.

2. A közepes hosszúságú kategóriába néhánytól jónéhány mondatig terjedő írásokat tervezek, nem is a hossz miatt lényeges a kategória, hanem alaposság tekintetében. Ilyeneket ugyanis 1-3 meghallgatás után fogok írni, jellemzően úgy, hogy tudatában vagyok annak, hogy bizony volna még mit mondani az albumról, megérdemelne még több hallgatást, nem tiszta a kép; de már van egy erős benyomásom, amit érdemesnek tartok megosztani az érdeklődőkkel. Sok lemezzel ezen a szinten nem is fogok túllépni, egyrészt mert több kolbász mint nap, másrészt, ha egy ilyen kritikám negatív, akkor minek rúgjak beléjük alaposabban, Meg van még egy eset, ezt jellemzően olyan műfajú zenéknél gondolom, amelyekben nem vagyok járatos, hogy egyszerűen nem tudok érdemben alaposabb elemzést adni a műről. Ettől még persze nagyon tetszhetett, tudom is intelligensen ajánlgatni, talán támpontokat adni is, de nem volna képem elemzésnek nevezni. Ilyen mostanság például a jazz-fusion, tetszett több album is, már rááll a fülem, de túl sokra nem vállalkoznék. Remélem ez is méltányolható. Színvonalát tekintve erre a kategóriára azt mondanám, hogy lehet találni oldalakat, ahol ezek már kritikának számítanak. Itt a címben a kritika (ismertető) kifejezést találhatjuk majd.

3. Ez az a típus, ami éppen csak néhány sorban említést tesz a lemez létéről, stílusáról, esetleg minimális benyomásokat közöl, és egyáltalán felhívja az illetékesek figyelmét arra, hogy van valami, amivel érdemes próbálkozni. Ezt olyan anyagokra szánom, amikor az elején úgy érzem, hogy van benne fantázia, lehet, hogy jó anyag, de még nem foglalkoztam vele igazán. A címben ilyeneknél kritika (ajánló) lesz olvasható. És elsősorban ez az a típus, amiért bocsánatot kérek, hogy csalok, és kritikának nevezem, de hátha valaki pont így talál ide. Aztán ha már itt van, esetleg körbe is néz egy kicsit. Igyekszem nagyon sokrétű lenni, úgyhogy igazán nyitottabb emberek számíthatnak sok - remélhetőleg számukra is - érdekes zenére. Persze ha valaki nem szeret/ismer annyi mindent, az sem baj, szabad, sőt érdemes próbálkozni. Meg ha csak minden 10. cikk is tetszik neki, és én elég sokat írok, akkor is vonzó lehet számára.

 

Fontos: Ha már van kritika egy lemezről, természetesen egyáltalán nem zárja ki, hogy alacsonyabb sorszámú típusba tartozó is születik róla a későbbiekben. Szerintem ez így logikus. Meg az is lehet, hogy a már meglévő kritikát módosítom, kiegészítem. Ez nem logikus, hanem mondjuk kézenfekvő.

Ja, és igyekszem észben tartani, hogy ha írok valamiről egy bővebb cikket, akkor ezt a korábbiban linkkel elérhetővé teszem.

 Ill. a már megírt anyagokat is igyekszerm hozzáidomítani a rendszerhez.

Üdv. és jó böngészést: herma

 

Kiegészítés: Így néhány hónap elteltével kifejezetten jónak látom a bevezetett rendszeremet, igaz, még mindig képlékeny, hogy ha írok valamit, azt melyik kategóriába suvasztom, de talán akkora hibát nem ejtettem (pláne, hogy én állítom fel a szabályokat). A fent leírtakat most is úgy gondolom, talán a megfogalmazást látom túlságosan 'előreisbocsánatkérős'nek. Értem az akkori magam, de mostanra megszoktam ezt a fajta kategorizálást, és ha visszaolvasok valamit, általában nem érzem nagyon cikinek (néha persze igen, de ezt betudom annak, hogy nem vagyok normális). Persze a néhány mondatos ajánlóknak akkor volna igazán értelmük, ha lennének emberek, akik nyitottak mindenfélére, és így lehetne nekik ajánlani a sokmindenfélét. De ez egy teljesen más jellegű kérdés, mint a poszt témája.

A bejegyzés trackback címe:

https://breakthesilence.blog.hu/api/trackback/id/tr186981085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása