Magyarország egyetlen őrülten intelligens zenei blogja

Music Over My Head

Music Over My Head

Santana: IV ajánló

2016. 04. 15., self released

2016. április 10. - herma

santana.jpg

Ha valaki tudja, hogy kit takar a név, az alighanem első blikkre igencsak meglepődik a lemez címe láttán, lévén egy lényegében 50 éves, végig aktív csapat (huszonegynéhány lemezzel a háta mögött) ugyan már hogy gondolja ezt! Valójában azonban arról van szó, hogy lényegében sikerült az 1971-es "klasszikus felállást" egybeterelni, és hát velük akkor épp a Santana III készült el. Így már gondolom érthető...

Arról mondjuk nem vagyok meggyőződve, hogy valaha is hallottam a fent nevezett albumot, viszont közvetlen utódjához, a jazz-fusion-ös Caravanseraihoz már többször is volt szerencsém, és addigra csak a dobos meg a perkás fickó távozott, Neal Schon gitáros, és Gregg Rolie énekes-billentyűs még a fedélzeten volt (csak egy évvel később léceltek le Journey-t alapítani). És talán nem túlzok nagyon nagyot, ha az ő jelenlétüket fontosabbnak érzem a IV-en a két ütős cimboráénál (bár szó se róla, ritmikailag is ott van a szeren az album), lévén Neal csak az utóbbi 4 évben 3 szólólemezt adott ki elképesztő gitárvirtuózként, azaz igazán elemében van még mindig, Gregg meg mégiscsak az, aki a mikrofonnál áll.

Szóval, egy árva rossz szót nem tudok mondani erről a lemezről, amely mintegy átfogja az utóbbi fél évszázadot a sok-sok (pontosan 16), különféle stílusú dalával. Vannak olyan tételek, amelyek talán valóban íródhattak volna a klasszikus időkben, mind vokális, mind instrumentális fúziós témák (méghozzá nagyon hangulatosak), de megidézik a 80-as évek kompaktabb hangzású zenei világát is (teszem hozzá, azt is kiválóan), akadnak aztán táncolható, latinos ritmusú nóták (hát hogyne akadnának), sőt, még a Santanától az utóbbi évtizedekben nem idegen dance-es dolgok is előjönnek egy szösszenet erejéig.

Mindenképpen váratlan (igaz, már '13-ban is volt jam sessionjük, de ki tudott róla? én biztosan nem), különleges, kiváló és egyben ellenállhatatlan ajándék ez nemcsak Santana-rajongók, hanem minden progzenét kedvelő számára, amely - talán utoljára - ereje teljében mutat egy valódi rockdinoszauruszt!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://breakthesilence.blog.hu/api/trackback/id/tr378576586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása