Magyarország egyetlen őrülten intelligens zenei blogja

Music Over My Head

Music Over My Head

Soundgarden: Echo of Miles kritika (ajánló)

2014, A&M

2014. december 14. - herma

Nagyon komoly áttekintő válogatás a zenekar egész pályafutását tekintve B-oldalas, ill. itt-ott elpotyogtatott dalokból, feldolgozásokból, remixekből, rövidke szösszenetekből, satöbbi. Egy ilyen alapos munka (három és fél óra) alapos kivesézést érdemel, amit szándékomban áll megtenni, dalonkénti elemzéssel. Remélem, hogy belátható időn belül sikerül is. Elöljáróban annyit, hogy tényleg minden eszükbe jutott.

Alighanem nem maradt épkézláb számuk, ami nincs rajta valamelyik albumukon, az első két EP-n, és itt sem szerepel. Ahogy a csapatra általában, itt is jellemző a műfaji sokszínűség. Vannak szép számmal punkosabb, nyersebb dalaik (amik általában nem a kedvenceim), meg sötétebb, olykor egészen elborult gyöngyszemek, és persze a kommerszebb, alterosabb vonaluk is megjelenik (de jóval kevésbé, mint azt az újkori éra rajongói - gondoljunk bátran az utóbbi 20 évre - várnák). Sok dalt azok is ismerhetnek, akik nem ásták beléjük magukat mélyebben (Live to Rise, Black Rain pl.), de akik nem átallották még a myzuka.ru-t is feltúrni utánuk (én), annak nem sok új akad. Viszont van annyival jobb minősége az itteni verzióknak, hogy megéri rámenni (bevallom, én ugyan leszedtem a dalokat, de nem volt kedvem elmélyedni a gyatrább hangzású cuccokban, igy sok elvileg ismert szám a reveláció erejével hat számomra).

Egy szó mint száz, aki nem ismerné őket, az a 90-es évek egyik legnagyobb rockzenekarát nem ismeri, tessék utánuk járni. Először is sorlemezek, talán célszerű visszafelé haladni, legalább a Badmotorfingerig, bár sztem a Louder Than Love is kihagyhatatlan, és a debüt is csak a hangzása miatt nehezebb ügy. Ez a válogatás meg ráér utána. Aki viszont már ismeri a pályafutásukat, a teljesség kedvéért hallgassa meg legalább az Echo of Miles első lemezét (Originals). Aki a feldolgozásaik nélkül sincs meg, az a Covers-t is, aki meg tényleg mindent, de mindent akar, az még az Oddities-re is tegye rá a fülét.

Ui.: Az Odditiesről a Karaoke-nak az Originalson lenne a helye, vétek kihagyni!

 

Ha nem értenéd, hogy hogyan lehet egy kritika ennyire rövid és tartalmatlan, kérlek kattints ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://breakthesilence.blog.hu/api/trackback/id/tr696981113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása