Magyarország egyetlen őrülten intelligens zenei blogja

Music Over My Head

Music Over My Head

Virus: Memento Collider ajánló

2016. 06. 03., Karisma Records

2020. július 06. - herma

virus.jpg

A Virus zenekar gyökerei a Ved Buens Endéig nyúlnak vissza, amely egy mindössze egy nagylemezt megért avantgarde black metal formáció volt a 90-es évek derekán. Az egyediségéhez kétség sem férhetett, ellenben a "szerethetősége" már korántsem volt egyértelmű. Legalábbis nekem inkább erőltetettnek tűnt mint izgalmasnak az a sajátos rendszer, amelyben alkottak. 

Az ott a frontemberség mellett doboló Czral itt inkább gitározik az éneklés mellett, a basszusgitáros poszt változatlan maradt, és bevettek maguk mellé egy ütőst. Zeneileg pedig némileg finomodtak, egyszerűen szólva metal helyett rockba ágyazva jelenítették meg ugyanazt a groteszk világot, bomlásnak indult elméjüket szabadjára engedve. Bevallom, nekem körülbelül két dal után vált unalmassá, fárasztóvá, sőt, terhessé, amit műveltek. Így a legutóbbi lemezbe már csak Krystoffer Rygg vendégszereplése okán hallgattam bele.

Ennél a Memento Collider lemeznél viszont némileg más a helyzet. Ugyan nem kezdtek semmi újba, de mintha mostanra összeért volna a produkció. Kellemessé persze nem vált az atmoszféra, de valami rejtélyes furmánnyal sikerült érdekfeszítővé tenniük a zenét. Talán az a kulcs, hogy a basszus szólam előtérbe került, a gitárok pedig még kevésbé vannak torzítva. Ezáltal amolyan jammelős, progresszív feeling uralkodott el, és erre erősítenek rá a jóval terjedelmesebb kompozíciók is. Azt kell mondanom, a kísérletezős zenék kedvelőinek feltétlenül érdemes tenniük egy próbát ezzel a lemezzel. Csak arra ügyeljenek, hogy ne szippantsa őket túlzottan magába az anyag, mert könnyen előfordulhat, hogy a legközelebbi tiszta pillanatukban egy gumiszobában találják magukat...

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://breakthesilence.blog.hu/api/trackback/id/tr698793932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása