Magyarország egyetlen őrülten intelligens zenei blogja

Music Over My Head

Music Over My Head

Áprilisi hírek és videók archívuma

2016. május 02. - herma

archive.jpg

Továbbra is többnyire elégedett vagyok az itteni teljesítményemmel, de ez nem ide tartozik, hanem hamarosan kifejtem egy posztban sok más egyébbel együtt. Addig is itt az ideje lenyesni azt, ami már a múlthoz tartozik, szóval a dolgok májustól lefelé mostantól csak itt... Az aktuális hírek meg természetesen az állandó oldalon, de innen is elérhetők!

 

 iamthemorning.jpg

Az orosz kamara-progresszív duó iamthemorning máris elkészült harmadik nagylemezével, és a most ősszel megjelent lenyűgözően sikerült koncertlemez után április 1-étől már ez is kapható Lighthouse címmel. Ha valaki ránéz a borítóra, igen, körülbelül olyan igényes zenére lehet számítani. Alapvetően egy hölgy énekel (Marjana Semkina), és egy úr zongorázik (Gleb Kolyadin), méghozzá vélhetően mindketten hosszú éveken át klasszikus zenei képzésben részesültek. Viszont (vagy épp ezért) a zenéjük egyáltalán nem könnyű hallgatnivaló, én 2014-ben ismertem meg őket a Kscope jóvoltából (továbbra is náluk vannak), és egyáltalán nem fogott meg, amit hallottam (Benighted lemez), hanem csak mostanában kezdem tudni értékelni. Azonban szerencsére - kedveszegettségem ellenére - eljutott hozzám a bemutatkozó ~ anyag híre (köszi progarchives!), és abba egyből beleszerelmesedtem. Jó, befejezem, mert nincs itt a helye az ilyesminek, csak annyit akarok, hogy egy "komolyzenésebb Tori Amos" irányból a múltkor eklektikusabb, rock zenésebb, ám sokkal kevésbé fülbemászó területekre tévedtek, most meg ki tudja, mi lesz... Egy nagyon hangulatos szöveges videó mindenesetre valamelyest mindkét irány felé kacsingat:

***

blackstonecherrykentuckycd.jpg

A Black Stone Cherry nevezetű hard rock csapat április elsején jött ki Kentucky című új lemezével (vajon honnan származhatnak a fiúk?). Ugyan nekem az utóbbi idők BSC hangzásával sem volt bajom, lévén ezzel ismertem meg őket, meg a mai napig vígan fut nálam a retro-rock hullám, de nincs ellenérzésem amiatt, hogy "picit" belepiszkáltak a torzítóbeállításokba, merthogy most a gitárok lecsavarják az ember fejét!  Erről igen könnyű megbizonyosodni az In Our Dreams-re készült klipben:

***

deftones_gore.png

Április 8-ára került a kisboltok és nagyáruházak polcaira az új Deftones nagylemez Gore címmel. A nyitódalt már rég meg lehet hallgatni egy a borítóhoz igazított vázlatos filmecske kíséretében:

***

ihsahn-arktis.jpg

Szintén április 8-án adta ki az ex-Emperor énekes-gitáros-billentyűs-zeneszerző, Ihsahn a hatodik szólólemezét Arktis. címen. A munka nagyját szokás szerint egyedül végezte, csak a dobokat bízta másra, méghozzá Tobias Ørnes Andersenre, akit már az előző két albumánál is igénybe vett, és aki egyébként 2014-ben igazolt át a Leprous-ból a (norvég) Shiningba. Ez azért is érdekes, mert az Arktis.-on felbukkanó két vendég épp a két emlegetett zenekar vezetője, azaz sorban: Einar Solberg és Jørgen Munkeby.

Az első single, a Mass Darkness már rég elérhető, sőt, videó is készült hozzá:

 ***

pj_harvey.jpg

PJ Harvey április 15-én szabadította ránk a The Hope Six Demolition Project című új lemezét. A furcsa cím mögött nyilván van valami, de most nincs kedvem böngészni utána, talán a Seamus Murphy-vel való kollaborációra utal, igen, azzal a fickóval, aki Polly Jean előző lemezérnek (a mindörökké zseniális Let England Shake-nek) mind a 12 dalára készített klipet, azóta bejárták együtt a világot (de legalábbis voltak Koszovóban, Afganisztánban, és Washingtonban), fényképeztek, forgatgattak, és tavaly őszre összehoztak egy versolvasós-vetítős estet meg egy verseskönyvet The Hollow of the Hand címmel.

Természetesen az elsőként kikerült - ám az utolsó előtti The Wheelre forgatott - videó is Seamus keze munkáját dicséri:

Brrrr! 

***

candlebox.jpg

A seattle-i hard rock (persze grunge :-) Candlebox április 22-én hozta ki hatodik nagylemezét Disappearing in Airports címmel, én meg reménykedtem, hogy valamivel élettelibb lesz a múltkori igen hervasztó végeredménynél (Love, Stories & Other Musings, 2012), mert korábban mindig hozták a minőséget. A felvezető szöveges videó alapján még nem tudok dönteni, rossznak nem rossz, aki nem ismerné őket, az az alaphangulatban mindendenképpen megmártózhat:

Amúgy számomra most derült ki, hogy Kevin Martin énekes-gitárosnak jelenleg fut egy Le Projet nevű csapata is, és '14-ben már össze is rántottak egy három számos, Quatre-re keresztelt EP-t. Mindhárom dal megtalálható a yt-bon, segítségképpen és kedvcsinálóként az egyiket idebiggyesztem:

Továbbá mindenkit megnyugtatok, hogy a másik kettő sem rosszabb, úgyhogy érdemes keresgélni (jobboldalt)!

***

october_tide.jpg

A Katatoniából  2010-ben kilépett Norrman tesók (North - gitáros, Kryptan basszusgitáros) által vezetett svéd death-doom October Tide április 22-én hozta ki Winged Waltz című ötödik albumát. Eddig valamelyest a "régi" Katatonia vonalán haladtak (a hörgős korszakra gondoljunk), mikor több, mikor kevesebb sikerrel. A legutóbbi (Tunnel of No Light) lemezről ugyan nem maradtak különösebb emlékeim, a 2010-es, tíz év után visszatérő A Thin Shell egész jól sikerült, így egy esélyt még megérdemelnek. Ha minden igaz (nem 100%), maradt a felállásban a múltkor debütált Alexander Högbom énekes, aki azóta a Centinex nevezetű veterán death metal csapat frontján is bemutatkozott (Redeeming Filth, 2014), de a tagok folyamatos vándorlása továbbra sem szűnt meg, ezúttal dobost cseréltek, Jocke Wallgren a black metalt játszó Valkyrjából idén érkezett a posztra (de tagja maradt az eredeti csapatának is).

 Mostanra elkészült egy felvezető szöveges videó a Sleepless Sun című dalra:

***

wounded_kings.jpg

Az obskúrus doom zenét játszó angol The Wounded Kings (egyenesen Dartmoorból, honnan máshonnan) április 25-én adja ki ötödik nagylemezét Visions in Bone címmel. Nos, ha valakikre lehet mondani, hogy zavaros a felállásuk, akkor rájuk biztosan. Kábé mindenki játszott már mindegyik hangszeren az idők folyamán (a dobokat is beleértve). A legújabb húzásuk az, hogy az eredeti, az első két nagylemezen szerepelt énekesre visszacserélték a szintén két albumon teljesített énekesnőjüket. Aggodalomra azonban nincs ok, a hölgy boszorkányosan bárdolatlan hangjánál szerintem a fickó orgánuma többet adott anno. De akár így, akár úgy, figyelemre méltó csapat voltak mindig is (Roadburn, miazmás), gondolom most sem lesz másként...

***

long_distance_calling.jpg

A német post-rock Long Distance Calling is elkészült új nagylemezével. A csapat kezdetben - számomra nem túl izgalmas - instrumentális zenét játszott, ám minden lemezükön vendégszerepelt egy nagynevű énekes egy-egy igen jó dal erejéig (Peter Dolving - ex-The Haunted, Jonas Renkse - Katatonia, John Bush - Armored Saint, ex-Anthrax). Aztán jött a 2013-as The Flood Inside, amelyre bevették állandó tagnak azt a Martin Fischert, aki a Fear My Thoughts elnevezésű, mára jobbára feledésbe merült melodeath-metal-hardcore csapat Isolation című utolsó lemezén brillírozott (Mike Patton szintű teljesítmény!). Mondjuk csak minden második számban volt ének (ott viszont fantasztikus), de Martin egyébként sem lebzselt, mert az elektronikáért is ő lett a felelős. Szerencsére instrumentálisan is megértek az évek során, így a maradék számokat is élveztem.

Viszont mostanra Martin lelécelt (ha jól gondolom, az igen különleges Pigeon Toe nevű progzenekarára koncentrál majd), de szerencsére a lemezt még felbillentyűzte. Azonban vokálisan már nem vett részt a munkálatokban, hanem a feladat a több mint zseniális, és rettentő érzékeny hangú norvég énekes-dalszerző Petter Carlsenre hárult (ismét a dalok felében), aki egyúttal a csatlakozott is a csapathoz. Amúgy Petter már szerepelt az előző lemezen is, méghozzá egy lélegzetelállító duettet adtak elő Vincent Cavanagh-hal az Anathemából. Ha valakinek Carlsen neve semmit sem mond, egy picit tájékozódhat róla a 2014-es lemezlistám egyik fejezetéből, merthogy ott áradoztam róla)! Visszatérve a témánkra, az anyag a reményteljes Trips címet kapta, és április 29-ére várható a megjelenése.

Egy minimális kedvcsináló már érkezett, tényleg csak minimális, és tényleg megcsinálja a kedvet:

Frissítés!: Már itt az első szöveges videó is:

***

schammasch.jpg

A bázeli Schammasch egy nagyon különleges, és magas színvonalú avantgarde-black metal lemezzel jelentkezett 2014-ben (Contradiction). Ráadásul egy dupla anyag volt több mint 80 percben, így - hogy rátromfoljanak magukra - kénytelenek voltak triplát csinálni, így lett az új cím Triangle. Ez már bizony 100 perc körüli, és három lemezes box setben lesz kiadva, lévén három különböző koncepció szerint, illetve bocsánat, egy koncepció három aspektusa szerint lett készítve. De eléggé rébuszokban beszélnek egyelőre (meg amúgy is), úgyhogy túl sokat nem tudok mondani, de előreláthatólag április 29-én minden kiderül...

***

haken.jpg

Szintén április 29-én látja meg a napvilágot a - számomra 2013-ból nagyon kellemes emlékeket idéző - brit Haken negyedik albuma, az Affinity. A The Mountain sem volt egy hagyományos anyag, az új borítót elnézve pedig már azt is nehezen sikerül elképzelnem, hogy egyáltalán metal lemezzel lesz dolgunk. Persze annyi baj legyen, ha jó! Érdekes, hogy '13-ban két "fiatal" progmetal csapat volt eléggé hájpolva, az egyik cikkünk tárgya, a másik a norvég Leprous, és most pont Einar Solberg, a Leprous frontembere vendégeskedik Hakenéknál.

***

gorgutspleiadesep.jpg

A 2013-as death metal csúcsalkotása után (Colored Sands) elsőként egy új EP-vel jelentkezik a kanadai Gorguts. A címe Pleiades' Dust lesz, és május 13-án jelenik meg. Luc Lemay-ék megint nem aprózzák el, mert az egész egy darab, kerek félórás tételből fog állni (érdekes, pont a címadó ;-)). Mivel a múltkori kompozíciókban is olyan szerkesztési elvekkel lehetett szembetalálkozni, ami a rock színtéren - mondjuk ki - páratlan, el sem tudom képzelni (nagyon-nagyon jó értelemben), hogy egy ilyen monumentális tétel hogy fog kinézni náluk! Ha valaki nem tudná, a death metal egy irtózatosan összetett, sokszor jazzes, de mégis rettenetesen extrém, disszonáns formáját játsszák, és alighanem óriási hatással voltak a most dúló kaotikus death-black irányzatra. De szerencsére ahelyett, hogy a szavakat szaporítanám, egy részletet már meg is tudok mutatni a műből, és az bizony önmagáért beszél:

Aki észrevette, hogy ennek itt Wandering Times a címe, és hogy ez így alapvető ellentmondásban van a fent leírtakkal, az egyrészt nagyon ügyes!!!, másrészt valami olyasmiről van szó, hogy ez - állítólag - utólag észrevéve egy egész sajátos egységet képez a művön belül, és ezért megérdemelte a külön címet, meg ki is lehetett emelni, vagy valami ilyesmi, de nekem sem teljesen világos...

***

darksuns-everchild.jpg

A progresszív (korábban metal, mostanában inkább) rock zenét játszó, legutóbbi lemezén egészen őrült (fantasztikus értelemben) német Dark Suns már befejezte új anyagának keverését, és Everchild címen jelenteti meg június 3-án. Se nem klip, se nem szöveges, de valamilyen videót már összebazseváltak a címadóra, ami alapján további stílusbéli változásra lehet számítani, de hát egyrészt megszoktuk, másrészt kegyetlen jó a dal, ez a post-progos világ is nagyon jól áll nekik, harmadrészt mindenki győződjön meg maga:

***

fates_warning_theories_of_flight.jpg

Elég furcsa, Theories of Flight (Repüléselméletek) címmel jön ki a Fates Warning tizenkettedik lemeze július elsején (hurrá!). Maradok a nem olyan rég bevezetett szokásomnál, hogy nem teszek ki dallistát, de annyit elárulok, hogy a 8 dalból 2 is eléri a 10 percet, amúgy pedig cirka 50 perces lesz az album. Illetve lesz bónuszcédés verzió is, ott még 6 akusztikus dalt kapunk pluszba, egyet az új lemezről, a Firefly-t a múltkoriról és az Another Perfect Dayt a 2004-es X-ről (ehhez mintha már lett volna szerencsém korábban, bár nem jövök rá, hol és hogy). Továbbá három feldolgozást, a Raint a Uriah Heeptől, és egy Toad the Wet Sprocket meg egy Joaquin Rodrigo nótát, akikről persze fogalmunk sincs, hogy kicsodák... 

Mellesleg tavalyelőtt megjelent egy nulla hírverést kapott szólólemeze is Jim Matheos zeneszerző-gitárosnak Halo Effect címmel, ezzel nem árt tisztában lenni. Azonban gyorsan le is hűtöm az esetlegesen felizzott kedélyeket, mert én - aki nagyjából minden lemezt szeretek, amin otthagyta a keze nyomát - sem hallgattam végig. Lévén egy bemikrofonozott akusztikus gitáron elővezetett noise anyagról van szó, tehát zéró zeneiséggel rendelkezik, ám emellett még csak nem is tűnt egy cseppet sem izgalmasnak (uncsinak annál inkább).

***

candlemassdeaththylovercdbigger.jpg

A svéd epikus doom alap(- és egyben csúcs)csapat Candlemass a 2012-es "most már feloszlunk, csak még koncertezünk egy párat" ellenére nemcsakhogy még mindig egyben van, hanem olyannyira él és virul, hogy a "biztosan legutolsó stúdiófelvétel"nek szánt Psalms for the Dead lemez megjelenése előtt kurtán-furcsán menesztett Rob Lowe helyére "beugrott" Mats Levénnel már fel is vettek egy négyszámos EP-t Death Thy Lover címmel, méghozzá csupa új dallal, és július 3-án jelentetik meg. Mats-nek egyébként ez lesz a bemutatkozása Candlemass stúdióanyagon, annak ellenére, hogy már nem először "segíti ki" a csapatot, sőt, Leif Edling zenekarvezető-dalszerző-basszusgitáros Abstrakt Algebra zenekarában énekelt is egy demón, amiből később mégis Candlemass album lett (From the 13th Sun), de az már nem vele készült el, illetve szintén a főnökkel működteti a Krux projectet, és már három (igen jó) nagylemeznél járnak (persze így a folytatás - számomra legalábbis - kérdéses). Mindenesetre az első szöveges videó már meg is érkezett:

Ha már Edling szóba került, ugye nemrég adták ki a mostanság - érdemelten - egyre nagyobb hírnévre szert tevő Avatarium második, The Girl with the Raven Mask albumát, és még komolyabban betegeskedni is maradt ideje (hogy konkrétan mi baja, azt nem sikerült kiderítenem), igaz, hogy cserébe az Avatariummal nem tudta vállalni a turnékat, így "csupán" a zenei agy szerep maradt neki.

Szerencsére aktuális további audiovizuális adalékot is tudok csatolni az eddigiekhez, mert nemrég készült el a Pearls & Coffins című Avatarium dal klipje, amelyben a zenekar egynémely tagja kiéli akciófilmek iránti vonzalmát is:

Aztán: mindezek mellett Leif egy újabb fába is belevágta a fejszéjét The Doomsday Kingdom néven, ami ezúttal szóló jellegű megmozdulást jelent, méghozzá az utóbbi két évben otthon, betegen, depósan-szomorúan írt dalokról. Amik azért metálok. Kis költségvetésű igénytelen, mindenféle kiadói támogatást nélkülöző kiadványról van (lesz) szó. 

***

inter_arma_paradise_gallows.jpg

A monumentális post-metal - blackened sludge Inter Arma úgy döntött, hogy június 8-án roppant egy alaposat a világ amúgy is folyton recsegő állványzatán, méghozzá a Paradise Gallows elnevezésű új, immár harmadik nagylemezének megjelentetésével.

Aki azt hiszi, hogy csak viccelek, az egy klikkeléssel "nézze" meg az előzetesen már elérhető Transfiguration című daluk hangfájlját, aztán álljon neki hőzöngeni!

***

demians_battles_preorder1.jpg

A francia melankolikus-karcos progresszív-alternatív rockot játszó Demians-ról is kiderül, hogy a korábbi hírekkel ellentétben mégsem oszlott fel, vagy csak nagyon rövid időre, minthogy március 16-án szeptember 12-én (csúnyanagy csúszás!!*) meg is jelentetik a tavalyelőtti, egészen kellemesre sikerült Mercury utódját Battles címen. Aki képben van náluk, az tudhatja, hogy többesszámban beszélni "róluk" valójában csacskaság, hiszen a stúdióban Nicholas Chapel mindent egyedül intéz (és még a dobok is élők).ű

A lemez dupla lesz, illetve a második CD címe +Telex lesz, csak az előrendelők férnek majd hozzá (ezt majd meglátjuk ;-)), és elvileg szimultán lehet / kell? majd hallgatni az anyaanyaggal, ha jól értem.

*a későbbi dátumnak pusztán magánéleti okai vannak, a zenei folyamatban nincs semmiféle elakadás. Ám az (ismét?!) biztosnak tűnik, hogy nem lesz több Demians lemez ezzel a "felállással".

***

Napra pontosan két évvel az Arkona fantasztikus pagan metal lemezének megjelenése után, most 2016. április 25-ére elkészült hozzá az első videoklip!! Mi van? - kérdezi az egyszeri halandó, teljes joggal, de azért örüljünk neki vígan és ujjongva:

***

madder-mortem-pr.jpg

Végre!!! A jó ideje eltűnt progresszív-avantgarde metal Madder Mortem nagy nehezen talált magának kiadót, méghozzá a Dark Essence Records személyében. Ez azt jelenti, hogy az egy ideje a fiókban porosodó hatodik nagylemezük (Red in Tooth and Claw) végre kiadásra kerülhet, és még az év folyamán sor is kerül rá. Természetesen attól, hogy a Dark Essence-nél underground black csapatok vannak (Aeternus, Cor Scorpii, Hades Almighty, Helheim, Shining (Swe), Taake, a többit meg még csak nem is ismerem), nem jelent iránymódosítást, haladnak tovább a a norvégok a legutóbbi, 2009-es! Eight Ways által kijelölt úton, azaz az egyre jazzesebb, eklektikusabb, Annette "hisztijeit" minél jobban kidomborító fantasztikus irányba.

***

Johan Edlund Tiamat-főnök ugyan végül mégsem oszlatta fel csapatát, ám míg a ritmusszekciója vígan turnézik az Avatariummal, ő közben szépen készítgeti első szólólemezét, amin állítólag anyanyelvén hallatja majd a hangját (gy.k. svédül). Kiadója már van (egy Desert Plain nevű új, akik rajta kívül eddig csak a Sorcerer nevű nagy visszatérő doom zenekart szerződtették), valamikor állítólag a lemez is kész lesz. Sőt, állítólag a Tiamatnak is írogat már...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://breakthesilence.blog.hu/api/trackback/id/tr128678884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása