Magyarország egyetlen őrülten intelligens zenei blogja

Music Over My Head

Music Over My Head

Horse Latitudes: Primal Gnosis ajánló

2016. 03. 25., Ritual Productions

2016. április 24. - herma

horse_latitudes.jpg

Egy öt dalos drone-doom csokor ez Finnországból. Ennek megfelelően egy háromperces átkötő kivételével mindenki 10 perc fölött van, ketten a duplája környékén. De hát ez nem slágerműfaj, sőt, nagyjából az antitézise, olyannyira, hogy általában nem is szoktak bejönni a drános cuccok. Viszont, ha lehet ilyet mondani, a Primal Gnosis üdítő kivétel köztük, mert egyáltalán nem merül ki a zenekar tevékenysége a végtelenül lassú, korlátok nélküli berhelésekben és gerjesztésekben. Hanem például rögtön a nyitó Incantationben olyan énektémákkal lehet összetalálkozni, amit a doom zene más területein mozgó csapatainak nagyja is habozás nélkül elirigyelne. Ha meg tágabbra eresztem a szemem nyílását, akkor azt is elképzelhetőnek érzem, hogy pravoszláv pópának is örömest bevennék a zsoltárjellegűeket teli torokból kántáló fickót. Aztán amikor fokozódik a helyzet, akkor már a rémséges extrém vokalizálás is kezdetét veszi, tudtomra adva, hogy az iménti felvetésem igencsak hiú ábránd, hiszen efféle végtelenül szentségtelen személyeknek mi keresnivalójuk volna Isten asztalánál...

A második, kissé cseles, Spirals album című dal egy egész zenei, funeral közeli doom sirámeposz, az a New Dawn megint klerikálisan indít, mígnem a magasba csapnak az érzelmek, és igazán keménynek kell lenni ahhoz, hogy ne szoruljon el a szívünk a hallatán. A zárótétel meg már van olyan hosszú, hogy meg sem kísérlem néhány szóban leírni, hogy mi minden történik benne, mindenesetre tesz hozzá az addigiakhoz, és továbbra is a zene-zaj határon innen marad.

Azaz mindent összevetve, drone létére, ez egy "hagyományos füllel" is jól hallgatható, általában konkrét riffekkel operáló extrém doom album! Azt azért nem gondolnám, hogy sokak érdeklődésére tarthat számot, de elég nívós képződmény, az már biztos!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://breakthesilence.blog.hu/api/trackback/id/tr438632758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása