Magyarország egyetlen őrülten intelligens zenei blogja

Music Over My Head

Music Over My Head

Nancy Harms: Ellington at Night ajánló

2016. 02. 16., Gazelle Records

2016. június 12. - herma

nancy_harms.jpg

Nem szeretem játszani a sznobot (vagy csak nem szeretem, ha kiderül rólam, ezt én belülről nem tudom eldönteni), nem fogom azt hazudni, hogy ismerném, vagy tudnám értékelni Duke Ellington munkásságát. Még csak azzal sem vagyok tisztában, hogy a Nancy Harms lemezén szereplő dalok mennyire az ő dalai (mármint hogy eleve énekes kompozíciók voltak, vagy csak Nancy dalol a(z általam nem) jól ismert melódiákra. Mindenesetre, mint az a borítóból is sejthető, meglehetősen elegáns muzsikát hallhat az, aki ad az albumnak egy esélyt. És persze szép is, szomorú, meg törékeny, de van benne egy jó adag távolságtartás is, ami inkább méltóságból, mint ridegségből fakad. Nekem ez jelenleg tetszik, régebben bizonyára unalmasnak tartottam volna, ám ahogy egyre több jazz-féleséget hallgatok, kezdenek feltárulni előttem újabb és újabb esztétikai minőségek (hogy azért mégiscsak sznobnak tartsanak, muszáj ilyeneket is írnom ;)), így nemcsak az énekesnő hangi adottságai, és sugárzó nőiessége köti le a figyelmemet, hanem a zenészek játéka is, elsősorban természetesen a zongorajáték, amely az instrumentális részeket is komoly tartalommal tölti meg. 

Kicsit másképp fogalmazva, még mindig szép számmal botlom olyan klasszikus jazzművekbe, amiktől azonnal az álmosság kerít hatalmába, itt viszont akad annyi izgalom, hogy képes lekötni az egyébként gátlástalanul jobbra-balra csapongó figyelmemet. Jó eséllyel az is szerepet játszik ebben, hogy nem igazán kerek dalok formájában adagolják nekünk a muzsikát, hanem csak úgy, a hangulat által vezérelve követik egymást a történések. Persze semmiféle harsányságra, vagy eklektikára ne gondoljunk, bőven a jó ízlés keretein belül marad minden egyes lefogott / kiénekelt hang.

Ha már véletlenül az előző anyag is a jazz környékéről érkezett, elárulom, hogy az a kevésbé korlátolt megközelítésével, és mély érzelmi töltetével közelebb áll hozzám, de ez semmit nem von le Nancy Harms rendkívül igényes és tartalmas nagylemezének értékéből. Ezért is van itt...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://breakthesilence.blog.hu/api/trackback/id/tr168800746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása