Magyarország egyetlen őrülten intelligens zenei blogja

Music Over My Head

Music Over My Head

Májusi hírek és videók archívuma

2016. június 08. - herma

archive.jpg

Egy hét eltelt júniusból, és még mindig nincs új hírem, amit megosztanék. Akárhogy is, itt az ideje az archiválásnak (meg egy nagy adag új lemezajánlónak, csak úgy mellesleg...), úgyhogy a lejárt híreket levágom (miután az egészet mentettem), a többi változatlanul lesz kint, amíg nem történik valami (méghozzá természetesen itt). Talán a nyári pangás érződik, azért nincs semmi, nem is baj, ha jön, mert akkor valami esélyem lesz behozni magam...

gorgutspleiadesep.jpg

A 2013-as death metal csúcsalkotása után (Colored Sands) elsőként egy új EP-vel jelentkezett a kanadai Gorguts. A címe Pleiades' Dust, és május 13-án jelent meg. Luc Lemay-ék megint nem aprózták el, mert az egész egy darab, kerek félórás tételből áll (érdekes, pont a címadó ;-)). Mivel a múltkori kompozíciókban is olyan szerkesztési elvekkel lehetett szembetalálkozni, ami a rock színtéren - mondjuk ki - páratlan, el sem tudom képzelni (nagyon-nagyon jó értelemben), hogy egy ilyen monumentális tétel hogy fog kinézni náluk (FRISSÍTÉS!: valójában már el tudom, hiszen hallottam!)! Ha valaki nem tudná, a death metal egy irtózatosan összetett, sokszor jazzes, de mégis rettenetesen extrém, disszonáns formáját játsszák, és alighanem óriási hatással voltak a most dúló kaotikus death-black irányzatra. De szerencsére ahelyett, hogy a szavakat szaporítanám, egy részletet már rég meg tudok mutatni a műből, és az bizony önmagáért beszél:

Aki észrevette, hogy ennek itt Wandering Times a címe, és hogy ez így alapvető ellentmondásban van a fent leírtakkal, az egyrészt nagyon ügyes!!!, másrészt valami olyasmiről van szó, hogy ez - állítólag - utólag észrevéve egy egész sajátos egységet képez a művön belül, és ezért megérdemelte a külön címet, meg ki is lehetett emelni, vagy valami ilyesmi, de nekem sem teljesen világos...

***

darksuns-everchild.jpg

A progresszív (korábban metal, mostanában inkább) rock zenét játszó, legutóbbi lemezén egészen őrült (fantasztikus értelemben) német Dark Suns már befejezte új anyagának keverését, és Everchild címen jelenteti meg június 3-án. Se nem klip, se nem szöveges, de valamilyen videót már összebazseváltak a címadóra, ami alapján további stílusbéli változásra lehet számítani, de hát egyrészt megszoktuk, másrészt kegyetlen jó a dal, ez a post-progos világ is nagyon jól áll nekik, harmadrészt mindenki győződjön meg maga:

***

fates_warning_theories_of_flight.jpg

Elég furcsa, Theories of Flight (Repüléselméletek) címmel jön ki a Fates Warning tizenkettedik lemeze július elsején (hurrá!). Maradok a nem olyan rég bevezetett szokásomnál, hogy nem teszek ki dallistát, de annyit elárulok, hogy a 8 dalból 2 is eléri a 10 percet, amúgy pedig cirka 50 perces lesz az album. Illetve lesz bónuszcédés verzió is, ott még 6 akusztikus dalt kapunk pluszba, egyet az új lemezről, a Firefly-t a múltkoriról és az Another Perfect Dayt a 2004-es X-ről (ehhez mintha már lett volna szerencsém korábban, bár nem jövök rá, hol és hogy). Továbbá három feldolgozást, a Raint a Uriah Heeptől, és egy Toad the Wet Sprocket meg egy Joaquin Rodrigo nótát, akikről persze fogalmunk sincs, hogy kicsodák... 

Mellesleg tavalyelőtt megjelent egy nulla hírverést kapott szólólemeze is Jim Matheos zeneszerző-gitárosnak Halo Effect címmel, ezzel nem árt tisztában lenni. Azonban gyorsan le is hűtöm az esetlegesen felizzott kedélyeket, mert én - aki nagyjából minden lemezt szeretek, amin otthagyta a keze nyomát - sem hallgattam végig. Lévén egy bemikrofonozott akusztikus gitáron elővezetett noise anyagról van szó, tehát zéró zeneiséggel rendelkezik, ám emellett még csak nem is tűnt egy cseppet sem izgalmasnak (uncsinak annál inkább).

***

candlemassdeaththylovercdbigger.jpg

A svéd epikus doom alap(- és egyben csúcs)csapat Candlemass a 2012-es "most már feloszlunk, csak még koncertezünk egy párat" ellenére nemcsakhogy még mindig egyben van, hanem olyannyira él és virul, hogy a "biztosan legutolsó stúdiófelvétel"nek szánt Psalms for the Dead lemez megjelenése előtt kurtán-furcsán menesztett Rob Lowe helyére "beugrott" Mats Levénnel már fel is vettek egy négyszámos EP-t Death Thy Lover címmel, méghozzá csupa új dallal, és július 3-án jelentetik meg. Mats-nek egyébként ez lesz a bemutatkozása Candlemass stúdióanyagon, annak ellenére, hogy már nem először "segíti ki" a csapatot, sőt, Leif Edling zenekarvezető-dalszerző-basszusgitáros Abstrakt Algebra zenekarában énekelt is egy demón, amiből később mégis Candlemass album lett (From the 13th Sun), de az már nem vele készült el, illetve szintén a főnökkel működteti a Krux projectet, és már három (igen jó) nagylemeznél járnak (persze így a folytatás - számomra legalábbis - kérdéses). Mindenesetre az első szöveges videó már meg is érkezett:

Ha már Edling szóba került, ugye nemrég adták ki a mostanság - érdemelten - egyre nagyobb hírnévre szert tevő Avatarium második, The Girl with the Raven Mask albumát, és még komolyabban betegeskedni is maradt ideje (hogy konkrétan mi baja, azt nem sikerült kiderítenem), igaz, hogy cserébe az Avatariummal nem tudta vállalni a turnékat, így "csupán" a zenei agy szerep maradt neki.

Szerencsére aktuális további audiovizuális adalékot is tudok csatolni az eddigiekhez, mert nemrég (ahogy telik az idő, azért egyre régebben) készült el a Pearls & Coffins című Avatarium dal klipje, amelyben a zenekar egynémely tagja kiéli akciófilmek iránti vonzalmát is:

Aztán: mindezek mellett Leif egy újabb fába is belevágta a fejszéjét The Doomsday Kingdom néven, ami ezúttal szóló jellegű megmozdulást jelent, méghozzá az utóbbi két évben otthon, betegen, depósan-szomorúan írt dalokról. Amik azért metálok. Kis költségvetésű igénytelen, mindenféle kiadói támogatást nélkülöző kiadványról van (lesz) szó. 

***

monolithe_zeta_reticuli.jpg

A francia - jó esetben - experimentális funeral doom Monolithe-ről már tudjuk egy ideje, hogy mégsem oszlott fel tavalyelőtt, hiszen tavaly már kijöttek egy új nagylemezzel (Epsilon Aurigae), és most bő félévre rá itt is a folytatás a Zeta Reticuli képében (egészen pontosan július 8-án jelenik meg), méghozzá mind címében, mind borítójában, mind a dalok számát tekintve a múltkor megkezdett koncepciót viszik tovább (így bár még nincs róla infó, bizonyára minden egyes tétel másodperc pontosan negyedórás lesz). Mindez reményre ad okot a csapat jövőjét illetően is, hiszen görög betű akad még bőven...

***

inter_arma_paradise_gallows.jpg

A monumentális post-metal - blackened sludge Inter Arma úgy döntött, hogy július 8-án roppant egy alaposat a világ amúgy is folyton recsegő állványzatán, méghozzá a Paradise Gallows elnevezésű új, immár harmadik nagylemezének megjelentetésével.

Aki azt hiszi, hogy csak viccelek, az egy klikkeléssel "nézze" meg az előzetesen már elérhető Transfiguration című daluk hangfájlját, aztán álljon neki hőzöngeni!

 

***

russian_circles.jpg

Az instrumentális post-metalban talán a legjobb (itthon, nálunk legalábbis biztosan) Russian Circles a Guidance című új nagylemezével tér vissza, méghozzá augusztus 5-én.

***

blues_pills_lady.jpg

Augusztus 5-én jelenteti meg második nagylemezét az első, a csapat nevét viselővel méltán eléggé sikeressé vált Blues Pills, ezúttal Lady in Gold címmel.  A zenekar frontján leledző Elin Larsson elárulta, hogy a 'hölgy aranyban' valójában a halál szimbóluma, mert akartak egyet csavarni a szokásos kíméletlen kaszás megjelenítésen. 

***

witherscape_the_northern_sanctuary.jpg

Dan Swanö és Ragnar Wideberg extrém progresszív (de azért nagyon dallamos is :D) metal csapata, a Witherscape elkészült második albumával, melyet augusztus 22-én jelentetnek meg The Northern Sanctuary címmel. Ismét konceptlemezzel lesz dolgunk, sőt, valójában az előző anyag sztorija folytatódik, csak jó 50 évvel később: a "Férfi fehérben" nevezetű figura (aki a főszereplő) megveszi a házat, ahonnan legutóbb a szörnyűségek történtek (ezekkel mondjuk nem vagyok tisztában, de aki képben van, nyilván érti), hogy felújítsa és kiadja az oda (azaz Észak-Svédországba) érkező, pihenni vágyó külföldieknek. Miután a szövegekért múltkor a Novembers Doom frontembere, Paul Kuhr felelt, ez most sem eshetett másként, a borítót pedig Havancsák Gyula készítette.

***

devin_townsend_transcendence.jpg

A mindig éppen ki tudja milyen zenét játszó, de most várhatóan valami meditatívabbal előrukkoló Devin Townsend (illetve egész pontosan D. T. Project, igen, természetesen Anneke van Giersbergennel) szeptember 2-án engedi el a kezét a Transcendence címmel ellátott, ropogósan friss lemezanyagának!

***

demians_battles_preorder1.jpg

A francia melankolikus-karcos progresszív-alternatív rockot játszó Demians-ról is kiderül, hogy a korábbi hírekkel ellentétben mégsem oszlott fel, vagy csak nagyon rövid időre, minthogy március 16-án szeptember 12-én (csúnyanagy csúszás!!*) meg is jelentetik a tavalyelőtti, egészen kellemesre sikerült Mercury utódját Battles címen. Aki képben van náluk, az tudhatja, hogy többesszámban beszélni "róluk" valójában csacskaság, hiszen a stúdióban Nicholas Chapel mindent egyedül intéz (és még a dobok is élők).ű

A lemez dupla lesz, illetve a második CD címe +Telex lesz, csak az előrendelők férnek majd hozzá (ezt majd meglátjuk ;-)), és elvileg szimultán lehet / kell? majd hallgatni az anyaanyaggal, ha jól értem.

*a későbbi dátumnak pusztán magánéleti okai vannak, a zenei folyamatban nincs semmiféle elakadás. Ám az (ismét?!) biztosnak tűnik, hogy nem lesz több Demians lemez ezzel a "felállással".

***

A progmetal Haken a nemrég kiadott, igen jól sikerült Affinity album (itt van róla az írás, meg meg is lehet hallgatni) Earthrise dalához elkészült a videóval, íme:

***

Napra pontosan két évvel az Arkona Yav című (persze mindez latin betűs - angolosan nemzetközire - átírás után), fantasztikus pagan metal lemezének megjelenése után, most 2016. április 25-ére elkészült hozzá az első videoklip!! Mi van? - kérdezi az egyszeri halandó, teljes joggal, de azért örüljünk neki vígan és ujjongva:

***

madder-mortem-pr.jpg

Végre!!! A jó ideje eltűnt progresszív-avantgarde metal Madder Mortem nagy nehezen talált magának kiadót, méghozzá a Dark Essence Records személyében. Ez azt jelenti, hogy az egy ideje a fiókban porosodó hatodik nagylemezük (Red in Tooth and Claw) végre kiadásra kerülhet, és még az év folyamán sor is kerül rá. Természetesen attól, hogy a Dark Essence-nél underground black csapatok vannak (Aeternus, Cor Scorpii, Hades Almighty, Helheim, Shining (Swe), Taake, a többit meg még csak nem is ismerem), nem jelent iránymódosítást, haladnak tovább a a norvégok a legutóbbi, 2009-es! Eight Ways által kijelölt úton, azaz az egyre jazzesebb, eklektikusabb, Annette "hisztijeit" minél jobban kidomborító fantasztikus irányba.

***

Johan Edlund Tiamat-főnök ugyan végül mégsem oszlatta fel csapatát, ám míg a ritmusszekciója vígan turnézik az Avatariummal, ő közben szépen készítgeti első szólólemezét, amin állítólag anyanyelvén hallatja majd a hangját (gy.k. svédül). Kiadója már van (egy Desert Plain nevű új, akik rajta kívül eddig csak a Sorcerer nevű nagy visszatérő doom zenekart szerződtették), valamikor állítólag a lemez is kész lesz. Sőt, állítólag a Tiamatnak is írogat már...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://breakthesilence.blog.hu/api/trackback/id/tr518789016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása