Magyarország egyetlen őrülten intelligens zenei blogja

Music Over My Head

Music Over My Head

2015. decemberi hírek és videók archívuma

2016. január 12. - herma

archive.jpg

Jócskán elérkezett az ideje, és most már van némi miértje is (a január azért többé-kevésbé zenemegjelenési uborkaszezon) a frissítésnek. Például: Boldog Újévet Mindenkinek!

A december során szépen felfejlesztettem a rovatot, így most már videók is szerepelnek benne, ami egyrészt feldobja, másrészt nem kell külön bajlódnom vele.

A mindenkor aktuális hírek természetesen továbbra is a megfelelő (és eleddig egyetlen) állandó oldalon szerepelnek, de persze adom is hozzá a linket!

Természetesen a még aktuális információk átmentődnek a következő hónapra is (jelen esetben januárra). Amúgy a híroldalról csak hó végén törlök, az viszont előfordulhat, hogy egy adott hírt menet közben "továbbfejlesztek", amennyiben új infó kerül a kezem közé, vagy valami hasonló (pl. ahhoz van kedvem).

Aztán lényeges még talán, hogy a dátumot rejtő hírek egymás után következnek időrendi sorrendben, az összes többi meg utánuk, valószínűleg sorban, ahogy megíródnak.

Szóval e hónapban ezek voltak, amikről írtam:

 

A 2000-es évek közepén két (nekem akkor kimaradt) nagylemezt megért brit progresszív metal(core?) SikTh, akiket ma a djent műfaj legfontosabb hatásának tartanak a Meshuggah mellett, egy visszatérő, szűk félórás EP-vel jelentkezett december 4-én, Opacities címmel. Megjegyzem, az elsőként közzétett dal botrányosan jó!

 

 ***

A Jess boszorkány vezette finn pszichedelikus-okkult rock zenekar (Jess and the Ancient Ones, mi más?) szintén december negyedikén jelentette meg második nagylemezét Second Psychedelic Coming: The Aquarius Tapes hosszú címen. Mellesleg nyáron már kiadta a hasonló felállásban (és műfajban) alkotó The Exploding Eyes Orchestra is a debütálását, szóval forranak mostanság a kondérok Jess-éknél. Sőt, zubognak, minthogy az In Levitating Secret Dreams dalra a manapság igen népszerű Chostin Chioreanu készített egy animációs videót:

 

 ***

Tavaly Ur Draugr néven alakult egy zenekar a nyugat-ausztráliai Perthben, a zenéjüket blackened death metalnak titulálják, ami számomra már eleve vonzó szokott lenni (valamelyest), ám mióta hallottam a januári bemutatkozó EP-jüket, egészen megkülönböztetett figyelemmel viseltetem irántuk, mert - hogy mást ne mondjak - több (jóleső) párhuzamot véltem felfedezni náluk egy bizonyos Opeth zenekarral. A féléves lemezlistámon meg is emlékeztem róluk (itt). Nagy öröm számomra, hogy úgy buzog bennük az alkotási vágy, hogy már el is készültek az első nagylemezzel, és december 7-én meg is jelentették. Méghozzá With Hunger Undying címmel, és az EP-hez képest teljesen új dalokkal. (ui.: meghallgatva egyelőre nem váltja be a hozzáfűzött reményeimet, melyek között egy talán túlontúl magas mérce is volt, de azért...)

 ***

Az elég rapszodikusan létező, illetve nem létező Monolithe elnevezésű francia progresszív death-doom (az enciklopédia szerint egyenesen funeral) zenekar úgy tűnik, mégsem oszlott fel, sőt, december 11-én már vissza is tértek a színre a 2013-as Monolithe IV folytatásával. Ám most nem a szokásos alapján elvárható V az albumcím, hanem az ennél tényleg jóval furmányosabb Epsilon Aurigae. Továbbá, szintén borítva az eddigieket nem egytételes monolitot (hehe) kaptunk, hanem egyenesen 3 dallal ajándékoztak meg minket (hogy mindegyik kerek negyedórás, azért kissé gyanús!).

 ***

Elkészült a brit alternative rock Skunk Anansie legújabb lemeze, és Anarchytecture címmel jelenik meg január 15-én. A nyitódalra már klip is készült, a zene mondjuk inkább eurodisco, mint rock. Ha nem hiszed, nézd meg magad:

 

 ***

Nem telhet el év Steven Wilson nélkül, ezt biztosítandó már január 22-én meglep minket a fickó a legújabb, -re keresztelt EP-jével (ugye a titulus jelzi, hogy épp hol járunk a project lemezeit tekintve). Az anyagon az idén igen nagyot taroló Hand. Cannot. Erase. album session-jéből kapjuk meg a hátramaradt számokat. Kíváncsian várom, és egyébként is minden tiszteletem a Művész Úré (meg legtöbbször tényleg szeretem is amit csinál), de kikívánkozik belőlem, hogy az első két albumnál egy kicsit elegánsabban oldotta meg az ilyet egy egyszerű bonus CD-vel. Persze igazából nem fáj ez nekem...

 ***

Jó ideje szükségét érzem már egy új Ulver albumnak, mert a 2011-es Wars of the Roses óta ugyan minden évben jelent meg egy komolyabb produkció (kivéve idén): feldolgozáslemez, szimfonikusokkal közös kísérletezés, kollaboráció a Sunn O)))-nal, és ezek mindegyike a maga módján érdekes, sőt értékes is volt, de (gondolom nem csak) nekem hiányzik egy eddig ismeretlen, önállóan megírt és elkészített dalgyűjtemény Garmék műhelyéből. Nos, a január 22-én megjelenő ATGCLVLSSCAP igaz, hogy 100%-ban az ő dolgaikat tartalmazza majd, méghozzá 80 perc fölötti időkeretben, már a kevesebb mint értelmezhetetlen cím is sejteti, hogy nem valószínű, hogy most kapom meg, amire vágyom. A Childhood's End-es turnéfelállással a koncerteken rögzített jammeléseket bolondította meg később Garm és Daniel O'Sullivan (végre szerepet kap ismét) a stúdióban, sőt, utána még a többiek is belerondíthattak. Ezek után nem meglepő, hogy nagyon komoly kísérletezgetéseket ígérnek, hol a rock területén kalandozva, hol electro-s elszállásokkal tágítva a tudatunkat (nem titkoltan megidézve a 70-es évek krautrock / ambient nagyjait, mint pl. az Amon Düül II, vagy Klaus Schulze), továbbá saját korábbi munkáikkal is bíbelődtek, így pl. helyet kap a Perdition City-ről esetleg ismerős záródal átdolgozása Nowhere (Sweet Sixteen) címmel. Számomra mindig fontos kérdés, hogy Garm vajon megrezegteti-e a hangszálait, erre jelen pillanatban nem tudom a választ. Annak dacára sem, hogy egy dalt már meg is lehet hallgatni:

 

 

 ***

A progresszív extrém metalt játszó Borknagar végül csak elkészült a Winter Thrice-ra keresztelt új anyagával. A norvég fiúknak sikerült összekaparnia az aszfaltról a tavaly ősszel súlyos balesetet szenvedett Vintersorgot, így megint ő énekelte fel a lemezt, természetesen a szintén a csapatban játszó ICS Vortex (Arcturus) és Lazare (Solefald) társaságában. Sőt, két dalban még a zenekar korai időszakában frontemberkedő Garmot is magukhoz tudták édesgetni két dal erejéig. Érdekes, hogy Garm főbandájának, az Ulvernek az új albumával egy napon jelenik meg, azaz mint az efölötti bekezdésből is kiderül, január 22-én. Egy szöveges videót viszont már most összerittyentettek nekünk:

és már elkészült az első tisztességes klip is a címadóra, Garmostul, mindenkistül. Különleges egy dal, minthogy mind a 4 valaha a zenekarban vokalizált lény (ahogy Garm ott ül, nem tűnik embernek, inkább valami földből kinőtt, vagy odagyökerezett mitikus figura lehet, Vintersorg meg természetesen egy hebrencs farkaskölyök) kap kisebb-nagyobb szerepet. Persze kihasználják a vendéget, így ő a főkolompos, és bizony lazán leénekel mindenkit...

 

***

A németek progressive-technical death metalt játszó nagyragadozója, az Obscura saját előzetes meglátása szerint a csúcsművét fogja megjelentetni február 5-én, méghozzá Akróasis címen. Az egész műfaj új szintre helyezését ígérik, remélhetőleg nem csak azért, hogy felhívják magukra a figyelmet, miután elég régen, legutóbb 2011-ben jelentkeztek hanghordozóval (Omnivium). Azt persze nem lehet mondani, hogy a bandavezér Steffen Kummerer a babérjain ült volna, mert szintén elismert Thulcandra nevű csapatával, akikkel melodic black /death-et játszik (a' la Dissection), az év elején adták ki harmadik albumukat Ascension Lost címmel. Visszatérve az Obscurára, a címadó dalhoz jó kis próbatermes klipet forgattak, amin végigfitogtatják, hogy mi mindent tudnak (dobolás, gitározás, ilyenek):

 

 ***

A szólókarrierjét mostanában már saját becses nevével fémjelző varázslatos hangú holland Anneke van Giersbergen és az izlandi indie-folk zenekar Árstíðir kollaborációs lemeze február 12-én jelenik meg.

 ***

A death/doom metalban igen jó névnek számító ír Mourning Beloveth elkészült új lemezével, és február 22-én szándékozik közzétenni Rust & Bone címen. Így tehát nem kell 5 évet várni rá, mint a 2013-ban megjelent elődjére, amelyet egyébként sokan a csapat eddigi csúcsalkotásának tekintenek. Az említett Formless különben nem is fért fel egy CD-re 81 perces (ami azért vicces, ugyanakkor becsülendő) terjedelme okán (mindez 6 számot jelent), most ilyesmitől azért nem kell tartanunk mivel csak 5 új dalt írtak a fiúk.

 ***

Annak ellenére, hogy az epikus viking metalt játszó Ereb Altor két főtagja (Mats és Ragnar) hosszú évek óta az epikus doom-ot nem is akárhogy játszó Isole-lal párhuzamosan adja ki az albumokat, és így nagyjából minden évre jut a hallgatónak valami tőlük, meglepő, hogy máris (február 26-án) kijönnek a mostanság megjelent (április 24) Nattramn folytatásával. Hálistennek amiatt semmiképp sem kell aggódnunk, hogy összecsapták volna az anyagot, mert a Blot - Ilt - Taut-on végig legfőbb hatásuk, a Bathory (vagy ha úgy tetszik, a megboldogult Quorthon) előtt tisztelegnek (tehát feldolgozáslemezről beszélünk).

***

A kanadai, mostanában megint progresszív, holthrashholnem, veterán Voivod annyira készíti a jövőre esedékes nagylemezét, hogy február 26-án meg is jelentet egy előzetes EP-t Post Society címen. Amelyen rajta lesz az idei két spliten elpotyogtatott nóta, egy Hawkwind feldolgozás, a címadó és még egy új dal, tehát összesen 5. Azaz egy félórás, egész komoly anyag.

 ***

Az ex-Emperor énekes-gitáros-billentyűs-zeneszerző Ihsahn március 4-én jelenteti meg hatodik szólólemezét Arktis címmel. Az első single, a Mass Darkness már el is érhető, sőt, videó is készült hozzá:

 

 ***

A svéd stoner-doom-progressive rock/metal New Keepers of the Water Towers egy egészen kiváló második albumot (Cosmic Child) adott ki 2013-ban. Pontosan 1 hét híján három évre rá, március 4-én pedig megjelentetik a folytatását Infernal Machines címen.

 ***

A francia melankolikus-karcos progresszív-alternatív rockot játszó Demians-ról is kiderül, hogy a korábbi hírekkel ellentétben mégsem oszlott fel, vagy csak nagyon rövid időre, minthogy március 16-án meg is jelentetik a tavalyi, egészen kellemesre sikerült Mercury utódját Battles címen. Aki képben van náluk, az tudhatja, hogy többesszámban beszélni "róluk" valójában csacskaság, hiszen a stúdióban Nicholas Chapel mindent egyedül intéz (és még a dobok is élők). 

 ***

A progresszív (korábban metal, mostanában inkább) rock zenét játszó, legutóbbi lemezén egészen őrült (fantasztikus értelemben) német Dark Suns a minap fejezte be új anyagának keverését, tehát a megjelenése a jövő év első hónapjaiban várható, pontosabbat még nem tudok.

 ***

Johan Edlund Tiamat-főnök ugyan végül mégsem oszlatta fel csapatát, ám míg a ritmusszekciója vígan turnézik az Avatariummal, ő közben szépen készítgeti első szólólemezét, amin állítólag anyanyelvén hallatja majd a hangját (gy.k. svédül). Kiadója már van (egy Desert Plain nevű új, akik rajta kívül eddig csak a Sorcerer-t szerződtették), jövőre valamikor állítólag a lemez is kész lesz. Sőt, állítólag a Tiamatnak is írogat már...

 ***

A tavasz folyamán érkezik a magyar (tehát hazai híreket is hajlandó vagyok közölni, csak azért írom, mert ez az első :-)), konkrétabban nagymágocsi (amit viszont nem tudnék elhelyezni a térképen egyelőre, no majd mindjárt pótlom a hiányosságom), zúzós-tool-os, elborult zenét játszó Angertea ötödik nagylemeze (könnyű volt kiszámolni az előző címéből ;-)) jövőre jelenik majd meg, név szerint pedig nem más, mint a Snakes Blossom lesz.

 ***

Jim Matheos, az amerikai progresszív metal Fates Warning zenekarvezető-dalszerző-gitárosa azt állítja, hogy már meg is írta egy következő album zenéjét, amivel reményei szerint a jövő év első felében elkészülhetnek. Mellesleg tavaly megjelent egy nulla hírverést kapott szólólemeze is a fickónak Halo Effect címmel, ezzel nem árt tisztában lenni. Azonban gyorsan le is hűtöm az esetlegesen felizzott kedélyeket, mert én - aki nagyjából minden lemezt szeretek, amin otthagyta a keze nyomát - sem hallgattam végig. Lévén egy bemikrofonozott akusztikus gitáron elővezetett noise anyagról van szó, tehát zéró zeneiséggel rendelkezik, ám emellett még csak nem is tűnt egy cseppet sem izgalmasnak (uncsinak annál inkább).

 ***

A svéd epikus doom alap(- és egyben csúcs)csapat Candlemass a 2012-es "most már feloszlunk, csak még koncertezünk egy párat" ellenére nemcsakhogy még mindig egyben van, hanem olyannyira él és virul, hogy a "biztosan legutolsó stúdiófelvétel"nek szánt Psalms for the Dead lemez megjelenése előtt kurtán-furcsán menesztett Rob Lowe helyére "beugrott" Mats Levénnel már fel is vettek egy EP-t, méghozzá csupa új dallal. Mondjuk idén már nem jelenik meg, de jövőre annál inkább! Mats-nek egyébként ez lesz a bemutatkozása Candlemass stúdióanyagon, annak ellenére, hogy már nem először "segíti ki" a csapatot, sőt, Leif Edling zenekarvezető-dalszerző-basszusgitáros Abstrakt Algebra zenekarában énekelt is egy demón, amiből később mégis Candlemass album lett (From the 13th Sun), de az már nem vele készült el, illetve szintén a főnökkel működteti a Krux projectet, és már három (igen jó) nagylemeznél járnak (persze így a folytatás - számomra legalábbis - kérdéses). Ha már Edling szóba került, ugye nemrég adták ki a mostanság - érdemelten - egyre nagyobb hírnévre szert tevő Avatarium második, The Girl with the Raven Mask albumát, és még komolyabban betegeskedni is maradt ideje (hogy konkrétan mi baja, azt nem sikerült kiderítenem), igaz, hogy cserébe az Avatariummal nem tudta vállalni a turnékat, így "csupán" a zenei agy szerep maradt neki.

 ***

Alakul a szimfonikus metalt játszó svéd Therion (illetve a bandavezér Christofer Johnsson) által évek óta ígérgetett rockopera. Az énekesek kerítése a szerepekhez ugyan még folyamatban van (eddig a Candlemass-ban is megfordult, évek óta a bandában tevékenykedő Thomas Vikström, a turnécsapatból most kiszálló Lori Lewis, és a helyére épp beszálló Chiara Malvestiti "van meg"), a zenével még idén elkészülnek (mert már most majdnem...), és várhatóan jövőre előrukkolnak vele. A következő "rendes" soralbumhoz pedig még azután is el kell telnie némi időnek (turné, lemezírás, ilyesmik), ám ami késik nem múlik. A legközelebbi életjel azonban már januárban várható a zenekartól, méghozzá egy európai besztofturné formájában.

 ***

A manapság már nagyon híres izlandi Sólstafir újabb klipet készíttetett a tavaly nyári Ótta című (egyébként igen jó) albumához (szóval ütik azt a vasat), méghozzá ezúttal a Miðaftann című dalra. Persze szép:

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://breakthesilence.blog.hu/api/trackback/id/tr838262266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása