Magyarország egyetlen őrülten intelligens zenei blogja

Music Over My Head

Music Over My Head

3rd Ear Experience: Incredible Good Fortune kritika (elemzés)

2014, Thousand Thunders Music

2015. május 01. - herma

Sajnos ezt a kritkát kénytelen vagyok újraírni, mert a már teljesen kész, épp feltölteni szándékozott cikkem odaveszett. Abban alaposan végigvettem dalonként a lemez minden jelentősebb momentumát. Hát, mostanra egyrészt ehhez nincs már kedvem, másrészt feleslegesnek is érezném. De a lényeg ígérem, itt lesz!

Maga a zenekar nem egy régi szülemény, Robbi Robb (ex?)Tribe After Tribe énekes-gitáros-zseni és jelentős létszámú gárdája 2013-ban mutatkozott be a nagyérdemű előtt. Azonban egy éven belül két lemezzel is. Az első, Peacock Black elnevezésű instrumentális pszichedelikus sivatagi jamet tartalmazott kevés, ámde annál hosszabb dallal. A későbbi, Boi címűben valamivel hagyományosabb dalstruktúrákat alkalmaztak, és az akkor még a zenekarban pengető King's X énekes-basszusgitáros-szinténzseni Doug Pinnickkel osztotta meg Robbi a delejező énekdallamokat. Ezek után egy év sem kellett a következő albumhoz (jelen cikk tárgyához), sőt, valamivel korábban egy szintén tisztességes hosszal rendelkező kollaborációs anyaguk is kijött a Fever Dog nevezetű, hasonló stílusban mozgó csapattal.

Robb mellett jelenleg a legfontosabb építőköve minden bizonnyal felesége, a billentyűkön boszorkánykodó Amritakripa, aki nem keveset tanult a 70-es évek krautrock és korai ambient formációitól. Több alkalommal veszi át a gitártól a stafétát, és nagyon leleményesen használja a klaviatúrát, no meg az effekteket, hangszíneket. Ezen felül a hangját is hallatja számos alkalommal, így vokálisan is izgalmasabbá téve az előadást. Ennek ellenére túlnyomó többségben mégis az instrumentális részek vannak, e tekintetben, meg a dalok hosszát nézve is a bemutatkozó lemez a mérvadó.

Mindjárt a nyitó Tools-ban közel negyedóra telik el, mire az első emberi hang eljut a fülünkig. De ne ijedjünk meg, addig is roppant varázslatos, amit hallunk. Van gitár vezérelte ambientes merengés, tobzódó gitárszólóban kiteljesedő space rock, hammondos lüktetés, és szaxofonos szárnyalás. 

Utána a One egész gépies, hogy mást ne mondjak, Korai örömös ritmusra épül, az Robbi már egész tisztességes verzékkel kápráztat el minket, nekem legjobban mégis Amritakripa a Delta (magyar dokumentumfilmsorozat) zenéjét megszégyenítő, csillagképeket körbetáncoló témái tetszenek a legjobban, pláne amikor összefonódnak férjura wave-es gitárdallamaival. Muszáj megemlítgenem, hogy a szám végén halványan megidézik a Three Fish Quiet Table záródalának mantrázós részét, akinek ez mond valamit, az nyilván örül is neki!

A Parsley elején nagyon karakteres az a burjánzóan hullámzó, már-már progrockos  téma, úgyhogy ezt emelem ki belőle, de nagyon sokféle hangulat felbukkan, és több gitárszóló is díszíti a dalt, csak mint ígértem, nem elemzem végig.

A visszafogottabb White Bee-t Amritakripa énekli, illetve beszéli (ahogyan a legutóbbi Tribe After Tribe-on is tette már) végig, nem a legerősebb, de azért kellemes darab. A záró Shaman's Dream szerencsére visszarepít minket a világűrbe, vagy inkább itt a Földön táncolunk egy tűz körül, ősi rigmusok mormolása közben (a teljes házaspár aktív részvételével), és amikor transzba esünk, és a mindentudás állapotába kerülünk, akkor látjuk lelki szemeink előtt a kozmosz csodáit. A lefontosabb pedig, hogy a szám közepe táján rejtőzik az album (érzelmi) csúcspontja. Robbi énekel egy gyönyörűségesen szomorú, és egyben igencsak elborult dallamfüzért. Ugyan a lemez nagyja improvizatívnak tűnik, de ezt biztos, hogy előre alaposan kidolgozta.

Sikerült tehát a srácoknak öt dallal maximálisan kihasználni a cd-s terjedelmet, és hálistennek az elejétől a végéig értékes tartalommal meg is töltötték. Én már várom is  a következő anyagukat, az előzmények fényében nem kell sokáig tűkön ülnöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://breakthesilence.blog.hu/api/trackback/id/tr317418770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása